Analyse: Fremtidens ejerformer i landbruget

Dansk landbrug er under forandring. De familieejede gårde er stadig det mest almindelige, men fremtiden byder formentlig på flere nye ejerformer.

Danmark går i en retning af færre, men større landbrug. De enkelte bedrifter bliver mere professionelle og mere specialiserede. Det betyder, at der bliver behov for større egenkapital for landmanden. Det er svært at leve op til for især unge landmænd, og det kan være nødvendigt at tænke i nye retninger.

Problemstillingen er klar, men det løsningerne ikke nødvendigvis. Så Forenet Kredit besluttede at undersøge, hvad der kunne være af mulige fremtidige ejerformer i dansk landbrug, og hvad fordele og ulemper er ved de forskellige modeller.

Det har seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet undersøgt i en rapport for Forenet Kredit. Rapporten giver bud på, hvordan fremtidens ejerformer i landbruget kan se ud. Det er et indspark til en diskussion, som er vigtig for landbruget – og hele samfundet.

Rapporten kan læses i fuld længde her – eller en let læst opsummering her.