Haastrup er Årets Landsby 2020

Et stærkt foreningsliv, stor tiltro til andelstanken og en masse handlekraftige borgere fik overbevist dommerkomitéen om Haastrups værd som Årets Landsby 2020.

Vinderen af Årets Landsby 2020 er landsbyen Haastrup på Fyn. Mens utryghed og ensomhed har præget størstedelen af samfundet, har landsbyen Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune slået ring om sine beboere og formået at skabe en glæde, der har blomstret i krisetiden.

Under coronanedlukningen spillede den lokale trompetist, Sara Brunse, koncert fra landsbyens kirketårn og holdt med sine smukke toner humøret højt hos haastrupperne i en tid, hvor det så allermest sort ud. Også ko-lokkepigerne og et band på den lokale gård, Stormgården, stod for musikalske indslag under nedlukningen – fremført i den åbne natur med afstand.

Allerede dagen efter nedlukningen arrangerede den lokale købmand gratis vareudlevering, så udsatte og utrygge borgere kunne undgå indkøbsturen. Varerne blev bragt ud af lokale frivillige hænder. Udendørsarealer blev åbnet for at huse skole- og børnehavebørn, håndvaske og toiletter blev sat op. Det hele rengjort af forældre, der mødte talstærkt – og ikke mindst meget tidligt – op.

Og det er et af kendetegnene ved Haastrup. Landsbyens knap 325 borgere har et stærkt frivilligt netværk blandt andet afspejlet i foreningslivet, der aktuelt rummer 20 forskellige foreninger. Viljen til at bidrage i lokalsamfundet var med til at gøre Haastrup til Årets Landsby 2020, lyder vurderingen fra komitéen.

I et stærkt finalefelt bestående af Bjergsted og Borris, var det nemlig Haastrup, der i sidste ende overbeviste dommerne, forklarer formanden for komitéen og tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen:

– Beslutningen i år har været særligt vanskelig, fordi coronakrisen har berørt os alle – både personligt og som samfund. Det har været enormt spændende at se, hvordan vores landsbyer har løst denne udfordring,

siger han og tilføjer:

– I Haastrup har borgerne virkelig stået sammen. Selvom de har haft store udfordringer under coronakrisen, har hele landsbyen givet en hånd med og løst opgaven sammen. Det er meget imponerende og livsbekræftende at se, hvordan indsatsen er kulmineret i et endnu stærkere fællesskab beboerne imellem. Derfor fortjener de titlen som Årets Landsby 2020.

Michael Demsitz, der er næstformand i Forenet Kredit og medlem af bedømmelseskomitéen, er også imponeret over Haastrups indsats:

– Jeg er meget imponeret over aktiviteterne i alle de tre landsbyer, vi har besøgt. I Haastrup er ingen blevet glemt eller overladt til sig selv takket være et bemærkelsesværdigt lokalt engagement. Mens krisen har lagt en dæmper på udviklingen og sammenholdet mange andre steder i landet, er landsbyen – med udendørs fællesskaber og masser af musik – kravlet gennem krisen og fremstår endnu stærkere end før. Den udvikling vil vi naturligvis gerne være med til at understøtte i hele landet, og jeg er sikker på, at Haastrup kan inspirere mange af os.

Årets tema 2020

I finalen til Årets Landsby 2020 var Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune, Bjergsted i Kalundborg Kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. Årets tema er: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise? Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.

Fakta Årets Landsby

Prisen til Årets Landsby uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. I år uddeles prisen for 24. gang.

Sidste års tema var “Den bæredygtige landsby”, og vinderen var landsbyen Torup i Halsnæs Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.

Bedømmelseskomitéen finder frem til vinderen af Årets Landsby og består af: Carsten Hansen, tidligere minister for by, bolig og landdistrikter, Michael Demsitz, næstformand i Forenet Kredit, Gunnar Landtved, medlem af Landdistrikternes Fællesråds bestyrelse, Lone Kastberg, medlem af Landdistrikternes Fællesråds bestyrelse, Steen Kjær Jensen, formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark samt Knud Erik Elmann Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Landsbyerne i Danmark.

Feature-Forenet-Kredit-aarets-landsby1

Feature-Forenet-Kredit-aarets-landsby2

Feature-Forenet-Kredit-aarets-landsby3