Folkefest på Fejø

I dag er den lille ø Fejø officielt kåret som Årets Landsby 2018. Fejø Børne- og Kulturhus var omdrejningspunktet for fejringen, der satte fokus på Fejøs positive udvikling. Det er Forenet Kredit – foreningen bag Nykredit og Totalkredit, Landdistrikternes Fællesråd og foreningen Landsbyerne i Danmark, der står bag kåringen.

For få uger siden blev den lille ø Fejø i Lolland Kommune udnævnt som Årets Landsby 2018. Alle fejbattinger på Fejø og pressen var inviteret til den officielle kåring af Fejø som Årets Landsby den 25. august 2018. Øen er kåret på grund af det stærke samarbejde, der har skabt øget bosætning og flere arbejdspladser. Det blev markeret med folkefest på øen med fællesspisning og taler af formand for Forenet Kredit Nina Smith, formand for bedømmelseskomitéen og tidl. minister Carsten Hansen og formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.

”Det er vigtigt at støtte op om ildsjælene i lokalsamfundene, da de i høj grad er med til at skabe vækst og udvikling i hele Danmark. Fejø har vist, at et lokalsamfund kan vende den negative spiral. Den energi er vi i Forenet Kredit stolte af at støtte op om. Danmark er nemlig bedst – når vi alle er med, og når vi husker, at store ideer også kan komme fra de små samfund,”
udtaler Nina Smith, formand for Forenet Kredit.

Til kåringen mødte knap 300 fejbattinger fra Fejø op for at sætte fokus på, hvor vigtigt stærke lokale fællesskaber er. På Fejø har fejbattingerne gjort en stor indsat for at sikre udvikling på øen, som har et skabt et lokalsamfund, som folk flytter til og ikke fra.

”Det har været en stor oplevelse at kåre Fejø som Årets Landsby og mærke det store engagement hos de lokale ildsjæle. Fejø har vist en evne til at løfte i flok og vende afvikling til udvikling. Man kan virkelig mærke fællesskabet og sammenholdet, der præger lokalsamfundet på Fejø. Det er en stor inspiration for os alle,” udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Fakta om Årets Landsby:

  • Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.
  • Prisen uddeles af Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit, Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark.
  • Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2.000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
  • Årets tema er ”Den samarbejdende landsby” og bedømmelseskomiteen har derfor haft særlig fokus på landsbyens samarbejdsevner og de konkrete resultater, der er skabt af de lokale ildsjæle.
  • De øvrige finalister, der kæmpede om at blive Årets Landsby 2018, var landsbyen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune og Gludsted i Ikast-Brande Kommune, der begge har skabt en spirende udvikling i deres lokalsamfund.